Välja rätt fotbollsskor

Fotbollsskor är fotbollsspelarens viktigaste utrustning. Skorna kan kosta uppåt tusenlappen, men det är just vad dessa skor är värda. Med bra skor kan en fotbollsspelare känna sig säker på planen och utöva mer precision. För den som precis ska börja spela fotboll kan en billigare sko vara ett bättre alternativ då dessa oftast är bättre anpassade för nybörjare. Har man spelat ett tag brukar man veta vad man vill ha i en fotbollssko. Vissa skor är utformade för olika spelstilar. Det går att hitta skor för precision, stadga, snabbhet och styrka. Dessa är enbart riktmärken och menar inte att du kommer få mer precision och så vidare. Däremot framhäver dem precisionen och kommer inte i vägen eller förstör.

Det går även att hitta skor med inbyggda chip som läser av hur långt spelaren har sprungit under en match. Adidas släppte en sko kallad Adizero f50 som mäter hur snabbt du springer, medelhastigheten, toppfarten, hur långt du har sprungit, tid mellan fotstegen och flera andra mätningar. Denna sko ligger på omkring 2500 kronor och ses främst på spelare i
Champions League och andra stora ligor.

Under an allsvenska match springer spelare i snitt 1 mil. Domare däremot springer ännu längre – 11,5 kilometer varav 18% av dessa är sprungna baklänges.

En sko med chip i är inte den mest eftertraktade funktionen en fotbollssko ska ha. Det man tittar efter i en fotbollssko är material, dobbar, om allt är hopsytt, helst så lite plast som möjligt, tålighet och passform. Även vikten på skon kan vara avgörande. Om skon är för tung kommer den att dra ner på spelarens hastighet. Skon ska tillföra något till spelet och inte vara obekväm för spelaren. Fotbollsskor som klämmer i tårna är inte att föredra då det förutom att skada foten kommer att göra spelaren sämre. Köp aldrig fotbollsskor utan att testa dem i butiken.

Skorna bör också vara anpassade för det underlag som spelas på. Spelar du mycket på grusplan finns det skor för det eller spelar du på konstgräs så finns det skor för det också. Fotbollsproffs har ett par skor för varje underlag. Det finns även universalskor som ska passa de flesta underlagen.